Dulciuri orientale

Poveste dulce: ce trebuie sa stii despre dulciurile orientale

Orientul — este exotica, care se manifesta in toate domeniile: cultura, religia, gastronomia si — dulciurile orientale sunt o confirmare delicioasa a acestui fapt. Delicatesele — au la baza  fructe, nuci, stafide, asezonate cu condimente si zahar.

Patria dulciurilor din Est — Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan. Producatori europeni de delicatese exotice: Grecia, Romania, Lituania, Macedonia, Moldova.

Tipuri de dulciuri orientale

Exista aproximativ 200 de tipuri de dulciuri orientale. Denumirea, tehnicile de producere si compozitia produselor variaza in functie de origine.

Halva — clasica Orientului

Acesta este un produs de cofetarie cu o structura fibroasa impartita in straturi. Contine ingrediente — faina, zahar, nuci. Reteta este completata cu miere, scortisoara, fructe uscate. In primul rand, siropul de zahar este fiert cu adaos de nuci taiate marunt. In acelasi timp, faina se prajeste si se amesteca cu sirop. Se unge o foaie de copt cu ulei si se intinde pe ea amestecul dulce. Dupa racire, produsul finit este taiat in bucati.

Cea mai sanatoasa este halva tahini, facuta din seminte de susan amestecate pana la o consistenta omogena.

Dulciurile din faina din Orient

Dulciurile din faina contin o multime de grasimi sanatoase. Compozitia este identica cu halva, dar tehnologia de producere este diferita. Principalele tipuri:

  1. Baklava — este o prajitura in forma de romb, cu umplutura de nuci si miere. Se pegateste intr-o tigaie joasa cu ulei vegetal. Peste prajitura gata pregatita se  toarna sirop de caramel si se adauga condimente.
  2. Lazzate —  fursecuri mici stropite cu zahar pudra, cu sau fara umplutura.
  3. Shaker-churek —  dulciuri orientale rotunde albe sau de culoare crem, populare in Armenia si Azerbaidjan. Sunt preparate pe baza de nisip  — la suprafata acestora sunt caracteristice fisuri care se formeaza in timpul coacerii.
  4. Zemelach —  prajituri uscate in forma de romb stropite cu zahar si scortisoara
  5. Kurabiye. Ingrediente —  faina, unt, oua, zahar. Coapta la cuptor. La exterior, seamana cu un musetel, in centrul caruia este — dulceata consistenta. Un alt fel de kurabiye — este un deliciu de forma rotunda stropita cu zahar pudra.
  6. Sakyroshi — prajituri  fara umplutura sub forma de betisoare cu suprafata ondulata.

Dulciuri Moi

Acesta este un tip special de dulciuri orientale produse din proteine ​​si jeleu de fructe. Fudgele se prepara pe baza de fructe uscate tocate marunt, nuci, stafide, boabe de cacao, zahar pudra. Tipuri:

  1. Rahat-lokum. Potrivit legendei, primul lokum a fost prezentat unui padishah capricios care locuia in Orient. Tanărul cofetar a folosit sirop pe baza de petale de trandafir, nuci, miere și condimente. Dupa incalzire, a adaugat amidon. Desertul racit a fost taiat in bucati mici, asezat pe o farfurie aurie. Padishahul a fost atat de surprins de gust si textura, incat a numit delicatesul „rahat-lokum”, care se traduce literalmente prin „o bucatica mica frageda”.‎‎
  2. Nuga — o bomboana dulce, vascoasa, cu o consistenta moale sau tare. Melasa aromata cu nuci ofera un gust neobisnuit acestui desert popular.
  3. Serbetul — un desert consistent produs din piure de fructe cu cafea si nuci.
  4. Fructele confiate sunt bucati de fructe fierte in sirop dulce. Fructele confiate pot fi un desert aparte sau un adaos la prajituri, dulciuri.

Caramelele orientale

Acestea sunt nuci prajite in sirop de caramel. Cele mai cunoscute si raspandite dulciuri orientale sunt kozinaki. Pentru prepararea lor se folosesc amestecuri de nuci: migdale, caju, alune; se completeaza totul cu seminte de susan. Griliajul se aseamana cu kozinak, dar compozitia este dominata de sirop de caramel, nu de nuci. Printre  caramele se cunosc:

  1. Nogul. Baza — semintele de coriandru sau cardamon. Fiert in sirop de zahar.
  2. Nabat. Ar aminti  o acadea. Zaharul cristalin grosier este combinat cu sucul de struguri.
  3. Kangalak. Carameluri rotunde. In timpul prepararii, se adaugă samburi de caise tocate.

Beneficiile si dezavantajele dulciurilor orientale

Studiati cu atentie compozitia produselor. Avantajul delicateselor exotice sunt ingredientele naturale, precum sucul de fructe in deliciul turcesc sau susanul in halva. Daca compozitia contine culori si arome artificiale, producatorul incearca sa faca economie pe ingrediente.

Dulciurile orientale au un continut ridicat de calorii. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de  —  50 g.

Comanda produse sanatoase in magazinul online Casa Curata. Dulciurile se vand atat în ​​ambalaje individuale, cat si la greutate. Urmariti data de expirare si conditiile de pastrare a dulciurilor orientale! Pastrati caramelele intr-un loc uscat si bomboanele moi la frigider, altfel se vor lipi. Daca in compozitie este prezent suc de fructe, in timp produsul se oxideaza si isi pierde gustul.

Recenzii

Date inexistente

Scrie un comentariu

Filtrare produse

Pret

mdl  –  mdl

  • 2.3mdl
  • 5mdl
Brand
Greutatea