Capsule CALCILIZIN №30
CALCILIZIN – complex de calciu biologic activ, ușor asimilabil, destinat pentru prevenirea și suplinirea deficitului de calciu în organism.
PROPRIETĂȚI:
Calciul este unul din cele mai răspândite macroelemente în organism și cantitatea lui totală constituie circa 2% din greutatea corporală, din care 99% sunt concentrate în oasele scheletului și 1% – în componența tuturor organelor, țesuturilor și lichidelor biologice ale organismului.
Țesutul osos constă din bază proteică (matricea, care alcătuiește aproximativ 30%) și substratul mineral (60%), care se interpătrund. Matricea proteică a țesutului osos o reprezintă colagenul, care este sintetizat din fibroblaști. Procolagenul (colagenul imatur) conține aminoacizi (inclusiv prolina), care sunt transformați în hidroxiprolină și formează colagenul (colagen matur). Aminoacizii rețin calciul și fosforul și oferă oaselor tărie și rezistență.
Calciul contribuie la:
- menținerea sănătății sistemului osos și a dinților;
- funcționarea normală a sistemului muscular;
- coagularea normală a sângelui;
- metabolismul energetic normal;
- funcționarea normală a enzimelor digestive;
- procesul de diviziune și de diferențiere celulară.
Calciu – pidolat reprezintă un complex organic proteic de calciu, care este constituit din 13% calciu și 87% acid pidolic. Ionul de calciu în pidolatul de calciu este legat cu două molecule de acid pirolidon carboxilic, care acționează ca suporturi proteice. Acidul pidolic este un precursor al argininei și prolinei în celulele intestinale. Acești aminoacizi sunt fundamentali în procesul de legare al calciului. Compoziția proteinei asigură o absorbție mai bună a calciului în intestin, distribuirea ușoară a acestuia în organism, asimilarea și legarea excelentă cu țesuturile.
Nici una dintre sărurile de calciu utilizate în prezent cu scop terapeutic (clorură, carbonat, lactat, citrat, gluconat, ascorbat, glicerofosfat, gluconolactat etc.) nu conțin suport proteic. Pidolatul de calciu este unica sursă, în care calciul este transportat de substratul proteic, care este nemijlocit asimilat și specific matricei osoase a corpului. Datorită acestei proprietăți, L-pidolatul de calciu poate ajuta propriul calciu al organismului să asigure atât carcasa proteică (matricea), cât și sursa minerală (substratul).
Activitate biologică posedă ionii de calciu. Sursele anorganice de calciu sunt absorbite până la 10-30% în funcție de pH-ul stomacului și intestinului. Dar calciul din L-pidolatul de calciu este eliberat și ionizat mai rapid în comparație cu alți compuși neproteici de calciu (carbonați, lactați, gluconați etc.), este ușor solubil, se absoarbe rapid (până la 95%, deoarece el nu depinde de pH), are biodisponibilitate înaltă, se distribuie în diferite țesuturi și stimulează numeroasele acțiuni hormonale și metabolice.
Lizina – aminoacid esențial, nu este sintetizat în corpul uman și, prin urmare, este necesară administrarea din exterior. La un aport insuficient de aminoacid se activează procesul de excreție urinară a calciului.
Lizina:
- este necesară pentru sinteza proteinelor în țesuturile organismului (colagen, dinți, oase și mușchi);
- crește absorbția, acțiunea și fixarea calciului, necesar pentru funcția optimală a mușchilor, oaselor și dinților;
- contribuie la dezvoltarea, consolidarea și menținerea structurii normale ale osoase.
RECOMANDĂRI PENTRU UTILIZARE
CALCILIZIN se administrează:
- pentru prevenirea și completarea deficitului de calciu din organism (în hipocalcemie);
- în necesități crescute de mineral:
- sursă suplimentară de calciu (în diete incomplete sau dereglarea regimului alimentar);
- perioadă de creștere și dezvoltare intensă a organismului tânăr (copii, adolescenți);
- menopauza și perioada postmenopauzală;
- excreție intensă a ionilor de calciu (regim de pat îndelungat, vome, diaree cronică etc.);
- pentru consolidarea sistemului musculo-scheletic și a dinților;
- în osteoporoză și complicațiile acesteia (fracturi osoase);
- pentru accelerarea regenerării și restabilirii țesutului osos după traumatisme sportive, fracturi și operații;
- în practica stomatologică (la pacienți cu carii dentare multiple și afecțiuni ale parodonțiului).
MOD DE ADMINISTRARE ȘI DOZE
Se administrează pe cale orală, indiferent de orarul meselor, cu o cantitate suficientă de apă (aproximativ 200 ml). Nu se recomandă înlocuirea apei cu alte lichide.
Copii cu vârsta:
– 7-9 ani câte 1 capsulă de 2 ori pe zi;
– 10-17 ani câte 1 capsulă de 3 ori pe zi.
Adulți câte 1-2 capsule de 3 ori pe zi.
Durata administrării este de 4 săptămâni. În caz de necesitate este posibilă efectuarea curelor repetate (după o pauză de cel puțin 2-3 luni sau după consultația medicului).
Nu au fost găsite recenzii