Ceai: tipuri principale si reguli de alegere

Una dintre cele mai raspandite bauturi din lume este ceaiul, prezentat in tot felul de variante care satisfac nevoile chiar si celor mai pretentiosi fani ai bauturilor. Ceaiul este preparat din frunze de ceai cu adaos de fructe uscate, flori si ierburi. Pe langa gustul unic, ceaiul este apreciat si pentru efectul sau benefic asupra organismului — are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene.

Tipuri de ceai

Planta de ceai este numita si Camellia Sinensis. Este de remarcat faptul ca doar doua soiuri de camelie sunt folosite pentru prepararea ceaiului: chinezesc si asamez. Gustul si aroma bauturii finite depind direct de regiunea de cultivare, sol, tipul de productie, nivelul de lumina solara si umiditate. Tot ceaiul poate fi impartit in sapte tipuri principale.

Alb

Bautura este de culoare galben deschisa, cu o aroma usor delicata si un postgust moale. Ceaiul alb vine din China; contine mugurii arborilor de ceai autohtoni, care nu sufera nici o prelucrare in afara de ofilire, uscare, sortare si ambalare. Ceaiul alb contine o cantitate imensa de vitamine si minerale utile.

Galben

Are un gust bland de prospetime si ierburi. Procesul de productie a ceaiului galben include doua etape principale:

  • impachetarea frunzelor de ceai  in in;
  • ofilirea frunzelor timp de cateva zile.

Aceasta metoda de productie confera bauturii un postgust rafinat si bogat.

Verde

Ceaiul verde are o aroma proaspata de plante. In timpul productiei de ceai verde, frunzele sunt aburite, uscate si rulate, dupa care sunt trimise la sortare. Ceaiurile verzi sunt deosebit de benefice pentru digestie.

De fructe 

Procesul de preparare a ceaiului de fructe include:

  • purificarea materiilor prime;
  • prajire;
  • macinarea si amestecarea materiilor prime.

Ceaiul de fructe este inzestrat cu o aromă placută de fructe, in special de citrice. Puteti procura ceaiul de fructe din magazinul online Casa Curata cu livrare in orice oras din Moldova.

De plante

Intarirea si uscarea sunt pasii principali in prepararea ceaiului din plante. Bautura are un postgust specific de ierburi, un miros bogat. Ceaiul din plante are un efect benefic asupra digestiei, functionarii sistemului cardiovascular si nervos, si are proprietati antioxidante si antibacteriene. Puteti procura ceaiul de plante atat intr-o farmacie, cat si in magazinul online Casa Curata.

Ulun

Are o aroma cremoasa sau de caramel, la fel persista o aroma usoara. Etapele de producere a ceaiului Ulun:

  • colectarea si uscarea frunzelor colectate;
  • fermentatie;
  • prajire si rasucire;
  • coacere;
  • triere.

Fermentarea — procesul de oxidare a frunzelor de ceai prin expunerea la temperatura, oxigen si umiditate.

Pu-Erh

Ceaiul Pu-erh trece prin aceleasi etape de producere ca si ceaiul verde, dupa care trece printr-o fermentatie microbiana  — un proces accelerat de oxidare si imbatranire a frunzelor cu participarea unor ciuperci speciale de mucegai. Pu-erh se distinge prin infuzia sa maro  sau verde-galbuie. Pu-erh se caracterizeaza prin prezenta notelor dulci, amaraciune usoara.

Cum sa alegi un ceai natural

Ceaiurile de inalta calitate indeplinesc urmatoarele criterii:

  • ceaiul este considerat curat daca nu contine resturi si praf;
  • frunzele de ceai au o culoare uniform;
  • aroma bogata;
  • frunzele de ceai sunt intregi, de aceeași dimensiune;
  • nu contine aditivi nocivi;
  • preul mediu al produsului;
  • producator renumit.

Totusi, mirosul de ceai verde natural nu trebuie sa fie prea intens!

A achizitiona ceai de la Casa Curata

Puteti procura ceai de calitate superioara in Chisinau de pe site-ul magazinului Casa Curata la preturi foarte accesibile. Catalogul contine marci cunoscute: Alokozay, Greenfield, Rize, Azercay. Plasarea comenzii produsului este foarte usoara  — este necesar doar sa completati formularul online. Consultantul magazinului va va contacta dupa plasarea comenzii pentru a confirma aceasta, precum si pentru a va sfatui cu privire la alegerea si procurarea unui ceai bun.