Condimente, mirodenii si ierburi aromatice: cum se utilizeaza si care este diferenta
O gospodina buna cunoaste ca condimentele, mirodenii redau bucatelor un gust si o aromă deosebita. Au ele si alte beneficii. Condimentele nu numai ca imbunatatesc gustul bucatelor, ci pot actiona si ca potentiatori de aroma si conservanti. Aceste proprietatii sunt adesea folosite in India si in alte tari calde, unde, din cauza temperaturilor ridicate, bucatele se strica rapid si reprezinta o amenintare pentru sanatate. Mirodenii de curry si alte condimente s-au dovedit a fi o adevarata salvare intr-o astfel de situatie, a caror utilizare ajuta la dezinfectarea bucatelor si la prelungirea termenului de valabilitate.
Mirodenii si ierburi aromatice in Casa Curata
Multe bucate ar avea un gust complet diferit fara adaos de condimente. Scortisoara in vin fiert sau nucsoara in sos bechamel — o confirmare clara a acestui fapt. Pentru a prepara felurile de bucate gustoase si interesante la gust, este important sa intelegeti ce si unde sa adaugati.
Casa Curata — magazin de condimente din Chisinau cu o gama variata de condimente, mirodenii si ierburi aromatice pentru orice fel de bucate. Oferim produse de la producatori populari: Fuchs, Cosmin si altii. In catalogul magazinului online vei gasi tot ce ai nevoie pentru a-ti face bucatele nemaipomenit de delicioase.
Condimente, mirodenii si ierburi aromatice: diferente
Tot ceea ce se adauga in diferite feluri de bucate pentru a imbunatati gustul acestora, obisnuiam sa numim condimente sau mirodenii. De fapt, conceptele sunt clar separate:
- Condimentele — substante cu care poti schimba gustul si textura bucatelor. Nu trebuie sa fie de origine vegetala. Zaharul, sarea, amidonul, acidul citric sau gelatina — condimente. Nu au aroma proprie, deci nu afecteaza mirosul bucatelor.
- Ierburi aromatice — supliment pe baza de plante care nu este intrebuintat separat. De obicei, acestea sunt seminte, radacini, flori, frunze si alte parti ale plantelor, taiate fin sau macinate în pulbere. Scortisoara, dafin, menta, vanilie, piper — ierburi aromatice.
- Mirodenii — de asemenea, un aditiv care modifica aroma si gustul bucatelor, dar nu ii afecteaza consistenta. Mirodeniile pot fi pregatite separat sau procurate gata facute. Mirodeniile includ si amestecuri de condimente si ierburi aromatice — aceasta este cea mai populară forma care este usor de gasit in magazine.
Deoarece aceste concepte sunt adesea confundate si combinate, producatorii moderni sunt nevoiti sa le separe. De obicei pe ambalaje este scris „condimente” sau „mirodenii”, desi continutul ambalajului poate fi aproape acelasi.
Proprietati utile ale condimentelor si ierburilor aromatice
Condimentele contin componente sanatoase pentru om. Au un efect pozitiv asupra organismului si sunt adesea folosite in medicina populara si traditionala.
- Valeriana, menta si balsamul de lamaie ajuta la reducerea durerilor de cap, stabilizeaza tensiunea arteriala si pulsul.
- Ghimbirul sub forma proaspata si uscata sustine perfect sistemul imunitar, amelioreaza oboseala, functioneaza ca un analgezic si imbunatateste metabolismul. Se adauga adesea nu numai la felurile intai si doi a mesei, ci si la bauturi.
- Piperul negru stimulează digestia, elimina toxinele, previne formarea cheagurilor de sange si are un efect pozitiv asupra metabolismului.
- Turmericul, rozmarinul si ardeiul rosu cresc tensiunea arteriala si stimuleaza procesele vitale. Turmericul este adesea folosit pentru controlul parazitilor si pentru pierderea in greutate.
- Usturoiul a fost numit ucigas de germeni. Este capabil sa reduca coagularea sangelui, sa scada nivelul zaharului si sa combata racelile.
- Boia ajuta la imbunatirea functionarii tractului gastrointestinal, imbunatateste circulatia sangelui si previne formarea cheagurilor de sange.
Acestea si alte condimente sunt adesea incluse in componenta condimentelor pentru rata, carne, peste si alte feluri de bucate. Dacă aveti nevoie de ierburi aromatice si condimente, le puteti procura in Casa Curata sub forma de amestecuri sau separat. Gama include condimente macinate sau tocate, aditivi in general. Ce opțiune sa alegeti — depinde de reteta.
Condimente gata
Cele mai populare in magazine si supermarketuri sunt condimentele gata preparate, care includ o gamă intreaga de ierburi aromatice, sare si conservanti. Acest lucru este foarte comod, deoarece gospodina deja sigur va sti ce si cat sa includa in bucatele preferate: supa, friptura, carne tocata sau sos.
Condimentele pentru pilaf de obicei includ:
- chimion;
- curcuma;
- coriandru;
- ardei iute negru si rosu;
- chimen;
- ierburi uscate (patrunjel, marar, busuioc etc.).
Condimentele pentru pilaf pot fi diferite: depinde de regiune, producator si tipul de reteta.
In magazinul online Casa Curata poti procura condimente pentru peste, mirodenii pentru bucate din carne, cartofi, gratar si chiar vin fiert. Sortimentul este actualizat constant: daca nu s-a gasit ceva astazi, verificati Casa Curata in cateva zile. Cu siguranta va vom bucura cu condimente aromatice pentru toate gusturile.