Capsule EUCALIVIT №30
EUCALIVIT – remediu de origine vegetală, ce contribuie la menținerea stării funcționale normale a căilor respiratorii. Recomandat pentru ameliorarea simptomelor catarale și a tusei în afecțiuni inflamatorii ale căilor respiratorii cu eliminare dificilă a sputei.
PROPRIETĂȚI.
Uleiul de Eucalipt este obținut din frunze proaspete de eucalipt. Componentul de bază al uleiului esențial este 1,8-cineolul, fiind cunoscut și ca cineol sau eucaliptol. Pe lângă 1,8-cineol, uleiul mai conține monoterpene (cimen, α-pinen, β-pinen, limonen, geraniol, camfen), sescviterpene (globulon), aldehide alifatice (acizii izovalerianic, caproic, caprilic) și alți compuși bioactivi.
Datorită liposolubilității sale înalte, la administrarea perorală uleiul de eucalipt (și componentul său principal 1,8-cineolul) se absoarbe rapid în intestin, după care este transportat de sânge către sistemul traheobronhial.
Componentele uleiului esențial, eliminându-se prin epiteliul respirator al bronhiilor, produc efect expectorant, mucolitic și spasmolitic. Aceste proprietăți se datorează intensificării secreției bronșice, lichefierii și dizolvării mucusului bronșic.
Acțiunea expectorantă este cauzată de creșterea activității ciliare. Uleiul de eucalipt stimulează activitatea de mișcare a cililor epiteliului ciliar al bronhiilor, ce contribuie la evacuarea mai rapidă a mucusului din căile respiratorii, îmbunătățește funcția de drenaj al arborelui traheobronșic, ușurează tusea.
Uleiul de eucalipt manifestă efect asemănător cu cel al surfactantului (tensioactiv), și anume reduce tensiunea de suprafață dintre apă și aer și, astfel, îmbunătățește indicii complianței pulmonare (elasticitatea și volumul).
Studiile au arătat că uleiul de eucalipt (inclusiv 1,8-cineolul) posedă acțiune analgezică și antiinflamatoare (crește activitatea fagocitară a macrofagilor și are efect inhibitor asupra producției de mediatori ai inflamației).
Componentele uleiului esențial manifestă activitate antimicrobiană, antivirală, imunostimulatoare și cresc rezistența față de afecțiunile inflamatorii.
Acțiunea antibacteriană a uleiului de eucalipt este asociată cu secsviterpenul globulol, care este activ în raport cu Haemophilus influenzae și bacteriile gram-pozitive (Streptococcus aureus, S. pneumoniae și pyogenes, B. subtilis), precum și față de Shigella dysenteriae și Escherichia coli.
Proprietăți antivirale pronunțate posedă monoterpenele eucaliptului (eucaliptol, grandinol și homograndinol), care sunt eficiente împotriva virușilor respiratorii (de exemplu, virusul gripal tip A și virusul parotiditei epidemice(oreionului)), iar eficacitatea α-pinenului a fost demostrată împotriva virusului herpes simplex tip I (HSV-1). S-a observat acțiune antimicotică la Candida albicans.
Datorită acestor proprietăți, uleiul și extractele plantei sunt utilizate în afecțiunile inflamatorii ale mucoasei cavității bucale și ale căilor respiratorii, în răceli și gripă.
RECOMANDĂRI PENTRU UTILIZARE.
EUCALIVIT este recomandat pentru ameliorarea simptomelor catarale și a tusei în afecțiuni inflamatorii ale căilor respiratorii cu eliminare îngreuiată a sputei.
MOD DE ADMINISTRARE ȘI DOZE.
Se administrează pe cale orală, în timpul mesei (sau cu 30 minute după luarea mesei), cu o cantitate suficientă de apă (aproximativ 200 mL). Nu se recomandă înlocuirea apei cu alte lichide.
Copii cu vârsta:
– 7-11 ani câte 1 capsulă de 1-2 ori pe zi.
– 12-17 ani câte 1 capsulă de 2-3 ori pe zi.
Adulți câte 1 capsulă de 2-3 ori pe zi.
Durata administrării este determinată individual, în funcție de particularitățile de evoluție ale afecțiunii, efectul obținut și toleranța produsului și de obicei constituie 1-2 săptămâni.
Nu au fost găsite recenzii