Cafea in boabe: tipuri si caracteristici
Cafeaua in boabe pentru societatea moderna a devenit o parte integranta a ritualului de dimineata — bautura aromata revigoreaza, imbunatateste starea de spirit si energizeaza pentru intreaga zi. Cererea uriasa a acestei bauturi in lume a provocat aparitia diferitelor tipuri de cafea. Pentru ca fiecare ceasca de bautura tonifianta sa va aduca multa placere, e necesar sa intelegeti toate clasificarile cafelei, precum si sa cunoasteti cum de ales un produs de calitate. Mai multe despre tipuri de cafeai.
Tipuri de cafea
Exista doua tipuri principale:
- Robusta — boabe mici de cafea rotunde care nu au nevoie de prelucrare. Bautura are un postgust puternic si o amaraciune pronuntata.
- Arabica — boabe mari alungite care necesita ingrijire atenta in timpul cultivarii; In comparatie cu Robusta, acestea se caracterizeaza printr-un continut mai scazut de cofeina si un procent ridicat de uleiuri esentiale. Arabica se caracterizeaza printr-o usoara aciditate si astringenta.
Robusta și Arabica sunt amestecate cu alte tipuri de cafea pentru un gust mai bogat.
In functie de caracteristici, exista mai multe optiuni de clasificare a cafelei.
Calitatea boabelor
Tipuri si etichetare internationala a cafelei, tinand cont de calitatea boabelor:
- А, АА — calitate superioara;
- АВ — calitate buna;
- В, ВА — calitate de buget;
- ВВ, С — calitate joasa.
Producatorul indica clasa de cafea pe ambalaj.
Prelucrarea boabelor
Exista 4 metode de prelucrare a cafelei:
- Naturala — boabele de cafea se usuca la soare sau cu uscatoarelor pana incep sa se desprinda. Cafeaua din astfel de boabe are un gust si o aromă bogata si dulce.
- Spalat — o metoda de fermentare prin din cafea cu apa se spala glutenul si pulpa, dupa care boabele din coaja naturala sunt uscate. Gustul unei astfel de bauturi este proaspat, usor acrisor.
- Hani — o incrucisare intre cele doua anterioare. Inainte de uscare, coaja si o parte a pulpei sunt indepartate. In functie de cat de mult gluten ramane in timpul procesului de uscare, boabele pot lua diferite nuante de miere. Asadar, gustul se schimba.
- Wet-hull — cea mai rapida prelucrare: toate straturile sunt indepartate treptat si apoi boabele „goale” gata facute sunt uscate.
Nivelul de prajire
Prin prajire, uleiurile esentiale sunt indepartate din boabe; in aceasta etapa are loc procesul de caramelizare — boabele capata nuante de caramel, aroma dulce. Tipul de cafea, gustul si aroma acesteia depind de gradul de prajire al boabelor.
- Deschisa — boabele au o nuanta maro deschis si un gust acru.
- Medii — boabele brune bogate cu note usoare dulci-amare la gust.
- Mediu-inchis — boabele se caracterizeaza printr-o nuanta maro si o suprafata lucioasa; la gust - dulce si amarui, usor acru.
- Inchis — boabe de culoare maro inchis, cu un gust dulce-amar.
- Foarte inchis — boabe de culoare maro inchis, aproape negru, cu un gust amar bogat si un postgust dulce, fara note de acrime.
Tipuri de macinare
Gustul si calitatea bauturii finite depind direct de tipul de macinare:
- Fin — procesul de macinare a boabelor durează aproximativ 15 secunde. Cafeaua macinata fin este preparata intr-un turc.
- Mediu — boabele sunt macinate timp de aproximativ 12 secunde. Cafeaua macinata medie este folosita pentru a prepara o bautura intr-o cafetiera.
- Mare — macinarea boabelor nu dureaza mai mult de 10 secunde.
Cafeaua macinata Mare este preparata intr-o presa franceza sau într-un aparat de cafea prin picurare.
Cum sa alegi o cafea buna
Atunci cand alegeti cafeaua, trebuie sa luati in atentie urmatoarele caracteristici:
- mirosul unui produs bun nu trebuie sa fie “ars”;
- nu ar trebui sa existe diverse deteriorari pe boabele de cafea - zgarieturi, lovituri, crapaturi;
- urmele uleioase pe boabe indica vechimea si nepotrivirea boabelor pentru macinare.
Absenta uleiului pe boabe indică prospetimea produsului.
Magazinul online Casa Curata are o gama larga de cafea de calitate de la branduri renumite. Magazinul ofera clientilor posibilitatea de a comanda cafea online cu livrare la domiciliu la orice ora a zileii. Beneficiile procurarii cafelei naturale la Casa Curata:
- cooperarea numai cu producatori de incredere;
- controlul calitatii produselor si termenilor de valabilitate;
- catalog de produse convenabil pe site;
- algoritm simplu pentru plasare de comanda;
- posibilitate de plata cash sau card bancar.
Livrarea este posibilă in toată Moldova. Cumparaturi fericite!
Date inexistente